Sinänsä yksinkertainen asia on monelle silti vaikea. Väärällä vaihteiden vaihtamisella saa aikaan meteliä, energian tuhlausta sekä kaluston kulumista.
Vaihdetyypit Nykyään polkupyörissä käytetään pääasiassa kahdenlaisia vaihteita; napavaihteita sekä ketjuvaihteita. Napavaihteissa välitys hoidetaan rattaiston avulla kun taas ketjuvaihteisissa ketju siirretään kulkemaan erikokoisten rattaiden kautta.
Napavaihde Napavaihteisen vaihteensiirto on hyvin yksinkertaista; lopeta polkeminen->vaihda vaihde->jatka polkemista. Jotkut nykyajan napavaihteet sallivat vaihtamisen myös polkiessa mutta vaihde ei ehkä siirry oikeaksi ennenkuin hieman keventää polkemista. Paljon ajava oppiikin nopeasti että vaihde vaihtuu parhaiten kun "esittää polkevansa" eli pyörittää hetken polkimia todella kevyesti ja vaihtaa vaihteen samaan aikaan ja tämän jälkeen jatkaa polkemista voimalla.
Kevennys vaihtaessa Ketjuvaihteisissa vaihtaminen tapahtuu aina polkemisen aikana. Ketju siirtyy parhaiten rattaalta toiselle kun ketjussa ei ole voimaa juuri vaihtamisen aikana. Jos kovassa rasituksessa, esim. ylämäkeen ajaessa, vaihtaa vaihdetta kuuluu usein kova rusaus eikä vaihteistosta kuuluva rusaus ikinä paranna vaihteiston käyttöikää. Vaihteisto ei ehkä tuollaisessa käytössä heti hajoa mutta ketjut kuluu nopeammin ja myös rattaat samalla. Käytännössä vaihtaminen tapahtuu polkaisemalla puolen kierroksen verran hieman kovemmalla voimalla, vaihtamalla vaihteen sekä keventämällä polkemista noin yhden-kahden poljinkierroksen ajaksi. Voimakkaalla polkaisulla ennen vaihtamista saadaan vauhti ylläpidettyä samana myös vaihtamisen ajan.
Vaihteiden määrä Vaikka ketjuvaihteisia pyöriä markkinoidaan jopa 27-vaihteisina niin käytännössä vaihteita ei ole käytössä yhtä montaa. Jos ketju laitetaan edestä isoimmalle rattaalle ja myös takaa isoimmalle voi ketju mennä niin pahasti mutkalle että voimakkaan pyöräilijän polkaisusta katkeaa. Sama pätee ketjun laittamista pienimmälle ja pienimmälle. Käytännössä kolmella eturattaalla varustetulla pyörällä keskimmäisellä eturattaalla saa ajaa kaikilla takarattailla kun taas reunimmaisilla eturattailla pitää varoa ketjun menemistä ristiin. Kahdella eturattaalla varustetulla pyörällä voi ajaa molemmilla rattailla käyttäen koko takapakan kaikkia rattaita.
Ylämäet Vaikka osaisi vaihtaa vaihdepyörän vaihteen teknisesti täydellisesti ei se takaa vielä että vaihtaminen olisi oikeanlaista. Väärään aikaan vaihtamalla tuhlaa energiaa ja ajamisesta menee mielekkyys. Usein massatapahtumissa näkee sitä että pelätään vaihtaa vaihdetta esim. kesken ylämäen ja siksi vaihdetaan tarpeettoman pieni vaihde jo kauan ennen mäen alkamista ja annetaan samalla hyvän alkuvauhdin mennä hukkaan. Kun harjoittelee tarpeeksi paljon vaihtamista myös ylämäessä voi isolla vaihteella kiihdyttää alkuvauhdin ennen mäkeä sekä ajaa mäkeä ylös koko ajan vaihtaen pienemmälle sopivalle vaihteelle. Tällä tavoin pääsee mäen ylös niin vauhdikkaammin kuin pienemmällä energiankulutuksellakin.
Alamäet Vaikka ketjuvaihteisto on nykyään hyvin kehittynyt on sillä pieniä taipumuksia pudottaa ketju rattaalta jos vaihtaminen suoritetaan kovassa tärinässä, esim. juurakkoisessa alamäessä. Tämän vuoksi pitäisi jyrkän alamäen alkaessa ajoissa vaihtaa jo mäen päällä oikea eturatas sekä laittaa ennen mäkeä hieman ylisuuri vaihde silmään. Vauhti kiihtyy nopeasti ja tällä taataan ettei sinun tarvi laskuun keskittyessäsi kelata koko vaihdeskaalaa läpi vaihde vaihteelta. Huomioi että voit vaihtaa vaihteita myös useampia kerralla eli nopeasti peräjälkeen naksutella useamman vaihteen peräjälkeen.