Vesiposteista saa juomakelpoista vettä. Ainakin Suomessa pääkaupunkiseudulla vesiposteja löytyy monista paikoista ja ne ovat hyödyllisiä ulkoillessa kun vesipostista voi tarpeen tullen täyttää juomapullon ilmaiseksi. Vesipostit ovat pyöräillessä käteviä käyttää, koska ne sijaitsevat tien vieressä ja ovat vapaasti käytettävissä. Vesipullon voi kyllä täyttää yleensä esim. lähimmässä kaupassa, mutta tällöin joutuu kantamaan lukkoa mukana ja lukitsemaan pyörän kaupassa käydessä - tähän verrattuna vesipostien käyttö on erittäin kätevää.
Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY ylläpitää hieman alle 70 toimivaa vesipostia eri puolilla pääkaupunkiseutua. Vesipostien päätarkoitus on, että vesiposteista asukkaat voivat ulkoillessaan hakea vettä janoonsa. HSY:n mukaan vesipostit ovat käytössä säävarauksella huhtikuun alusta lokakuun loppuun ja niistä tuleva vesi on samaa erinomaista juomavettä, mitä saa myös kiinteistöjen hanasta.
HSYn vesipostien sijainnit eivät välttämättä aina tunnu kovin järkeviltä niiden päätarkoitusta ajatellen: voisi luulla, että vesiposteja sijoitataan esim. sinne missä on paljon lenkkeilijöitä, pyöräilijöitä tai muita ulkoilijoita, mutta näin ei asia aina ole. Syynä on se, että vesipostien nykysijainnit ovat paljolti historiallista perua ajoilta, kun lähialueen asukkaat kantoivat juomavetensä vesiposteista asuntoihin, kunnes vesijohdot vihdoin ulottuivat kiinteistöihin saakka.
Ulkoilun kanssa monella vanhalla vesipostilla ei siis ole välttämättä mitään tekemistä. Uusia sijainteja HSY kertoo tekevänsä harkitusti ja yhteistyössä kaupunkien kanssa. Julkisten vesipostien määrä on kuitenkin selvästi ajan myötä vähentynyt: vielä joitain vuosia sitten HSYn oman Google Maps -kartan mukaan vesiposteja oli 102 kpl, mutta nykyään niitä on enää hieman alle 70 kpl. Uusia vesiposti-sijainteja ei ole tullut vuosiin ja valitettavan usein toimimattomia vesiposteja ei korjata vaan ne poistetaan kokonaan käytöstä, jos niiden korjaaminen on hankalaa.
Vesipostit löytyvät kätevästi kartalta seuraavista sivuista:
Vesipostien vienti Garminiin / kännykkään onnistuu helposti lataamalla GitHubista jokin näistä tiedostoista (valitse hiiren oikealla näppäimellä linkistä "Tallenna nimellä"):
HSYn vesiposteja on useita eri näköisiä ja värisiä: vihreän värisiä, J-mallisia hopean värisiä sekä mustan värisiä. Uusin vesipostimalli on vuonna 2021 käyttöön otettu turkoosin värinen jalkapedaalilla toimiva malli, joka löytyy tällä hetkellä vain Hietaniemen uimarannasta.
Helsingin kaikki vesipostit Hietaniemen uimarantaa lukuun ottamatta ovat vihreää mallia, Espoon kaikki vesipostit paitsi yksi ovat hopean värisiä ja Vantaan kaikki vesipostit paitsi yksi ovat mustan värisiä. Vaikka vesipostien väri vaihteleekin, on niiden toimintatapa aina melko samanlainen: kahvaa nostamalla tai kääntämällä tai jalkapedaalia painamall pitäisi vettä tulla vesipostista. Huomioi, että vesi tulee vesiposteista hieman eri paineella: jotkut vesipostit suoltavat vettä hurjalla paineella ja osasta vettä tulee verkkaisesti liruttaen.
Vesipostin ulkomuodolla, värillä tai vesipostin pinnalla olevalla ruosteella ei ole niin suurta merkitystä: samaa juomakelpoista vettä niistä kaikista tulee. Keväällä huhti-toukokuussa kannattaa kiinnittää erityisesti huomiota vesipostista tulevan veden laatuun: vesi voi olla hieman likaista tai ruosteista, koska vesipostit ovat olleet talven ajan pitkään pois käytöstä - tällöin vettä kannattaa juoksuttaa hieman pidempään kunnes vesipostista alkaa tulla puhtaan näköistä vettä.
Kannattaa myös kiinnittää erityistä huomiota vesipostin kahvan tyyppiin. Kahvoja on kahden tyyppisiä: ns. nostokahva ja T-kahva. Näiden kahvojen lisäksi uusimmista vesiposteista löytyy helppokäyttöinen jalkapedaali.
Jalkapedaalilla toimiva turkoosin värinen vesiposti on HSYn uusin vesipostimalli. Tätä mallia löytyy tällä hetkellä vain Helsingistä Hietaniemen uimarannasta, mutta tulevaisuudessa ehkä enemmänkin. HSY korvaa vanhoja toimimattomia vesiposteja tällä uudella modernimmalla jalkapedaalilla toimivalla vesipostilla sitä mukaan kun vanhoja hajoaa. Helsingissä vanhojen rakennusten läheisyydessä tätä kuitenkaan tuskin nähdään, vaan näiden lähellä käytettäneen edelleen vihreitä nostokahvallisia malleja, jotka sopivat paremmin ympäristöön.
Jalkapedaalilla toimivat vesipostit ovat kaikista helpoimpia käyttää. Kun pedaalia painaa jalalla, vesi alkaa virtaamaan. Vesi myös virtaa tästä vesipostimallista juuri sopiva pienellä paineella ja esimerkiksi juomapullon täyttäminen on helppoa.
Nostokahvallisia vesiposteja on vihreän värisiä (yleensä Helsingissä) ja hopean värisiä (yleensä Espoossa). Nostokahva on käytössä uusimmissa vesiposteissa ja se on kaikista helpoin käyttää: nostat vain vesipostin sivussa olevan kahvan ylös ja pidät sitä ylhäällä n. kymmenkunta sekuntia ja vettä pitäisi tulla.
Kun nostat kahvan ylös, pitäisi vesipostista alkaa kuulua suhinaa, joka tarkoittaa että vesi on nousemassa ylös. Vapauta kahva lopulta takaisiin alas kun olet saanut tarpeeksi vettä. Nostokahvallinen vesipostin etuja helppokäyttöisyyden lisäksi on, että sitä ei pysty unohtamaan vahingossa päälle toisin kuin T-kahvallisen vesipostin, koska nostokahvaa on pidettävä aktiivisesti ylhäällä ja se palautuu automaattisesti takaisin ala-asentoon, jolloin vedentulo lakkaa.
T-kahvalliset vesipostit ovat tyypillisesti mustan värisiä muovirunkoisia vesiposteja (valmistaja Keuruulainen Palo- ja vesitekniikka PA-VE). T-kahvaa sanotaan myös T-avaimeksi tai päähanan karan avaimeksi. Tämän tyyppisiä vesiposteja on vain Vantaalla ja yksi Espoossa. Vantaan kaikki vesipostit paitsi yksi ovat T-kahvallisia.
T-kahvallisen vesipostin käyttö on hankalampaa kuin nostokahvallisen: ensin pitää yleensä nostaa muovinen suojakupu vesipostin päältä pois. Tämän jälkeen vesipostin päältä pitäisi löytyä T-mallinen metallinen kahva, jolla pystyy kääntämään keskellä olevaa neliönmuotoista rautaputkea. Kun T-kahvaa kääntää vastapäivään, pitäisi hetken kuluttua vesipostista tulla vettä.
Kuinka monta kierrosta T-kahvaa pitää kääntää, riippuu vesipostista: yleensä n. kierros tai kaksi riittää, mutta joissain vesiposteissa T-kahvaa pitää kiertää vastapäivään melkein kymmenkunta kierrosta. Vesipostista pitäisi alkaa kuulua sihinää kun olet kääntänyt kahvaa riittävästi vastapäivään ja hetken päästä vettä pitäisi tulla. Huomaa, että muutamassa vesipostissa T-kahva ei ole kuvun sisällä vaan kupuun on tehty reikä, jonka läpi T-kahva menee: tällöin itse kupu on yleensä lukittu lukolla tai ruuvilla.
Valitettavan usein T-kahva kuitenkin puuttuu (esim. varastettu), jolloin vesipostin käyttö on mahdotonta. T-kahvallisissa malleissa vesipostissa saattaa myös lukea hämäävästi "Taloventtiili", mutta tästä ei pidä hämääntyä: vesipostin käyttö ei sulje mahdollisen viereisen talon veden tuloa. Muista kuitenkin lopuksi kääntää T-kahvaa riittävän monta kierrosta myötäpäivään, jotta vesipostin vedentulo lakkaa.
Alla on listattu HSYn vesipostien merkittävimpiä muutoksia viime aikoina:
OpenStreetMap-kartastoon on merkitty HSYn vesipostien lisäksi muita vesipisteitä, joista saa juomakelpoista vettä. Näitä ovat mm. julkiset matonpesupaikat, kauppojen pullonpalautuspisteiden vieressä olevat vesihanat, kaivot jne. Helpoiten näitä voi etsiä esim. Overpass-haulla. Koska kuka tahansa voi muokata OpenStreetMap-karttaa, muista tarkistaa paikan päällä, että juomavesi on varmasti juomakelpoista.