Randonneur

Randonneur-pbp-2007.png

Randonneur on pitkän matkan pyöräilijä, joka osallistuu breveteille.
Brevet on järjestetty pitkä määräajassa ajettava pyöräilytapahtuma.
2012 brevetit

Randonneur-fleche-2008.png

Linkkejä

Randonneur-pbp-2007-2.png

Osallistuminen

Breveteille voi osallistua kuka tahansa. Brevettejä pääsee ajamaan tilaamalla kortit Suomen yhdyshenkilöltä Paavo Nurmiselta (paavo.nurminen kymp.net). Saat kortit haluamillesi matkoille postitse. Brevetti pitää ajaa Suomen määräaikaan mennessä (kalenteri) ja toimittaa reittiselvityksellä varustettuna Paavolle viimeistään määräaikaa seuraavalla viikolla.
Porukalla ajettavista breveteistä ja aikatauluista sovitaan yleensä fillarifoorumilla tai audax finland -google ryhmässä. Järjestäjillä voi olla ylimääräisiä brevetti-kortteja, mutta niiden saatavuus kannattaa varmistaa etukäteen.

Taustaa

Randonneur-brevet (myöhemmin "brevet") on järjestetty 200km-1400km pyöräilytapahtuma. Brevet ei ole kilpailu vaan vapaavauhtinen ajo, jossa perille pitää tulla määräajassa. Keskinopeudeksi taukoineen tulee minimissään 15km/h. Ranskalainen pyöräilyseura Audax Club Parisien (ACP) koordinoi brevettien järjestämistä. ACP:n järjestämä Paris-Brest-Paris (PBP) on vanhin yhä järjestettävä brevetti. Ensimmäinen PBP ajettiin jo vuonna 1891 ja vuonna 2007 siihen osallistui yli 5000 pyöräilijää.

Aikarajat

Aikarajoissa on tapahtumakohtaisia eroja. Esimerkiksi Paris-Brest-Paris 1200km brevetillä voi valita rajaksi 80h, 84h tai 90h lähtöaikansa mukaan.

  • 200km 13,5h (keskinopeus 14.8 km/h)
  • 300km 20h (15 km/h)
  • 400km 27h (14.8 km/h)
  • 600km 40h (15 km/h)
  • 1000km 75h (13.3 km/h)
  • 1200km 90h (13.3 km/h)
  • 1400km 116h (12.1 km/h)

Säännöt

Pääartikkeli: Brevet säännöt

Brevettien säännöt päättää ACP. Keskeiset säännöt ovat:

  • Osallistuja ajaa osoitetun reitin ja leimaa brevettikorttinsa määrätyillä kontrolleilla niiden aukioloaikana
  • Pyörän varusteineen tulee olla paikallisten lakien ja asetusten mukainen pelkällä ihmisvoimalla liikkuva kulkuneuvo
  • Yön yli jatkuvalla brevetillä osallistujalla tulee koko matkan ajan olla mukana heijastinliivi ja pyörään kiinteästi asennettuna sekä etu- että takavalo
  • Valoja ja heijastinliiviä on pakko käyttää pimeän aikana ja vilkkuvalot on kielletty
  • Huoltoauto on sallittu vain kontrolleilla
  • Osallistuja saa aikarajojen puitteissa valita itse vauhtinsa ja ajon rytmityksen (tauot, nukkuminen)

Kontrollit

Brevettien taukopaikkoja sanotaan kontrolleiksi. Kontrolleilla seurataan ajon edistymistä aikarajassa ja saadaan mahdollisuus ruokailuun ja lepäämiseen. Kontrollilla brevet-korttiin merkitään saapumisaika ja leima. Lyhyemmillä breveteillä kontrollit ovat tavallisesti kahviloissa, huoltoasemilla tai ravintoloissa. Huoltoasemien ja kahviloiden kassoilla on leimasimet, joilla asiakkaiden kuitit leimataan tarvittaessa matkalaskuja tms. tarkoitusta varten ja näillä samoilla leimasimilla täytetään myös brevet-kortit. Leimaksi käy myös "nollakuitti" bensa-automaatista (käyttäydyt kuin autoa tankatessa, mutta tankkaamisen sijasta syötätkin kortin heti uudestaan koneeseen, niin saat kuitin jossa on osoite ja kellonaika) tai pankkiautomaatin kuitti. Itse järjestetyillä breveteillä paikat saa valita vapaasti. Pidemmillä breveteillä joillakin kontrolleilla on lisäksi nukkumismahdollisuus. Paikka voi olla esimerkiksi koulu, liikuntahalli, motelli tai telttakylä.

Brevetistä riippuen paikalla joko on järjestäjiä tai ei ole. Suomessa ajettavat brevetit ajetaan yleensä yksin tai pienissä ryhmissä itse valituilla reiteillä. Tällöin mikä tahansa paikka, josta saa leiman tai vastaavan puumerkin kelpaa kontrolliksi. Omista breveteistä pitää kortin lisäksi palauttaa myös reittiselvitys. Reittiselvitys sisältää ajetut tiet ja voi olla esimerkiksi online-kartta gps-jäljellä tai kirjoitettu lista ajetuista teistä.

Reitti voi olla joko iso ympyrä, sama tie edestakaisin tai yhdestä paikasta toiseen. Kontrollien paikoista pitäisi selvitä missä brevetti on ajettu, joten kontrollissa tulee käydä aina mahdollisimman lähellä tien risteyksestä kääntymistä. Brevet-kortti tulee leimata myös lähdössä ja maalissa.

Suomessa käytettävä brevettikortti
Brevettikortti
PBP brevettikortin aukeama
Brevettikortti

Pyörä voi olla mikä tahansa ihmisvoimalla liikkuva kulkuneuvo. Esimerkit 2007 PBP:stä.

Aiheeseen liittyvää sisältöä...