Vinkit-pyorailyyn.jpg

Pyöräilyharrastuksen aloittaminen on aina keväisin kuuma puheenaihe, sillä se on ensinnäkin varsin tehokas liikuntamuoto ja toisekseen maisemat vaihtuvat huomattavasti mukavammin kuin kävellen tai juosten. Mielenkiintoiseksi lajin tekee myös se, että kuluja on varsin vähän sen jälkeen, kun on investoinut pyörään sekä ajovarusteisiin. Varusteiden määrä riippuu tietenkin siitä, haluaako lähteä pidemmille, useamman päivän retkille vai ajeleeko vain päiväseltään.

Rentoa kuntoilua tasosta riippumatta

Hyvää pyöräilyssä on ehdottomasti se, että sen voi aloittaa kuka tahansa. Se sopii yhtä lailla nuoremmille kuin jo enemmän ikää kerryttäneille ikinuorille. Se on lisäksi vaivaton tapa liikkua, vaikka harmittavia urheiluvammoja olisi aikaisempina vuosina tullut esimerkiksi jalkoihin.

Liikunnan ilo on parasta, mitä pyöräily tarjoaa ja sen lisäksi maisemat vaihtuvat juuri sitä tahtia kuin itselle sopii. Kaiken lisäksi kunto kasvaa kuin varkain ja tarpeettomat kalorit saavat myös kyytiä. Lajissa hyvät muodot kehittyvät sekä reisiin että pakaroihin, mutta valitettavasti hartiaseutu kärsii staattisuudesta.

Retkiä on mukava tehdä kaikessa rauhassa ja taukoja voi pitää oman maun mukaan, jos täydellinen maisema osuu kohdalle. Hetken voi istahtaa nauttimaan eväistä tai voi katsoa, mitä nettikasino Casumo live tarjoaa sillä hetkellä seikkailun varalle. Pelaamisen voi keskeyttää milloin vain sekä jatkaa sitä paremmalla ajalla lenkin jälkeen.

Maantieltä maastoon

Kaikki eivät viihdy autojen joukossa, mutta pyöräily onkin siitä mukava laji, että maastoon voi mennä, jos on hankkinut itselleen maastopyörän. Myös hyvällä hybridipyörällä tämä onnistuu. Luonnossa voi liikkua jokamiehenoikeuden turvin, joten erillistä lupaa ei tarvitse käydä kysymässä maanomistajalta.

Luonnon keskellä saakin mukavan hengähdystauon arjen kiireen keskellä. Keväällä ja syksyllä luonto näyttää hyvät puolensa eikä vielä liian lämpimät ilmat tuo liikaa nestevajetta ajellessa. Kesä on kuitenkin pyöräilijän parasta aikaa, joten silloin kilometrejä tulee kerrytettyä kaikkein eniten. Rauhallisilla maalaisteillä on myös hyvä pyöräillä eivätkä autot häiritse jatkuvilla ohituksillaan.

Toisinaan Suomeen kaipaa samanlaista pyöräilykulttuuria kuin on esimerkiksi Alankomaissa, jossa pyörällä kuljetaan maalla ja kaupungissa yhtä paljon. Siellä liikenteessä pyöräilijä onkin jonkinlainen kuningas, johon suhtaudutaan varsin kohteliaasti sekä luontevasti liikenteessä.

Miten pyörä pitää valita?

Pyöriä on markkinoilla tällä hetkellä varsin paljon erilaisia ja omaa vaihtoehtoa on jonkin verran harkittava tai sitten on budjetoitava kahteen erilaiseen pyörävaihtoehtoon. Suosittuja ovat tavallisten pyörien rinnalla sähköpyörät, jotka helpottavat huomattavasti matkantekoa. Toisaalta, jos kuntoilua miettii, niin silloin se ei ratkaisuna välttämättä ole paras mahdollinen. Sähköpyörät ovatkin erinomaisia työmatkapyöräilyssä.

Jos täysiverinen maastopyörä tuntuu liian raskaalta eikä ajatus maastoon menemisestä ole ajankohtainen, onkin järkevää miettiä hybridipyörän hankkimista. Se on vankempi ja helpompi kaupunkiolosuhteissa kuin niin sanottu maantiepyörä, joilla myös kilpaillaan. Hybridi ei välttämättä sovellu maastoon, mutta maaseudun hiljaisille teille siitä saa hyvää seuraa.

Jos taas mielessä on käynyt myös kuntoajoihin tai muihin vastaaviin kilpailutyyppisiin ajoihin osallistuminen, on kilpapyörä tai edes harjoituskilpapyörä erinomainen ratkaisu. Kun kunto nousee ja haluaa enemmänkin kilpailla, voi ostaa paremman ja suorituskykyisemmän pyörän myöhemmin.

Tärkeimmät varusteet pyöräilyssä

Kun pyörä on hankittu, niin liikkeelle pääsee varsin pienellä määrällä varusteita. Kaikkein tärkein niistä on ehdottomasti pyöräilykypärä. Se on varsin halpa henkivakuutus kuten on tapana sanoa ja se suojaa päätä yllättävän hyvin. Värejä ja malleja on markkinoilla niin paljon, että niiden joukosta löytää itselleen aivan varmasti sopivan vaihtoehdon.

Pukeutumisessa ei tarvitse olla ammattilainen eikä ole aluksi tarvetta hankkia kaikkein kalliimpia varusteita. Yksi varuste kuitenkin tekee ajamisesta huomattavasti mukavampaa ja kysymys on pyöräilyshortseista, jossa on pehmusteet. Useimmissa satuloissa ei juurikaan ole pehmusteita, joten mukavat ja miellyttävät pyöräilyhousut tuleva silloin tarpeeseen.

Muuten voikin käyttää melkein mitä kaapista löytyy, mutta totuus on kuitenkin se, että puuvillaiset t-paidat tai takit ovat epämiellyttäviä hikoillessa. Hiki jää iholle ja puuvilla ei siirrä sitä seuraaviin kerroksiin tai haihduta suoraan ilmaan, jos ei takkia tarvitse. Monet pitävät myös siitä, että kädessä ovat pyöräilykäsineet.

Pyörä vaatii optimaalisia säätöjä

Pyöräily on lajina helppo, mutta paikallaan istuminen voi myös rasittaa, jos optimaaliset säädöt on jäänyt tekemättä. Jos pyörän hankkii ammattilaiselta, niin hän neuvoo parhaat säädöt satulan sekä ohjauksen korkeuteen. Hän myös usein auttaa niiden optimoinnissa, jos itsestä tuntuu vaikealta hahmottaa oikea korkeus. Usein myös käy niin, että kun on jonkin aikaa käynyt lenkeillä, haluaa saada asennosta virtaviivaisemman ja mielellään laskee ohjausta hiukan alaspäin.

Ohjaustangon oikea säätäminen vaikuttaa siihen, miten hyvin pystyy ajamaan pidempiä matkoja. Lyhyemmillä lenkeillä ajellessa ei välttämättä edes huomaa sitä, että kädet puutuvat tai niskassa ja hartiaseudulla tuntuu arkuutta. Huono asento vaikuttaa myös alaselkään sekä joskus myös polviin kipuina. Kun säätämisen oppii tekemään itse, voi ottaa retkelle tarvittavat työkalut mukaan ja säätää ajoasentoa kesken matkan.

Poljinnopeus ja renkaiden ilmanpaine

Polkiessa poljinnopeus ei saa olla liian hidas, sillä silloin teho laskee selvästi ja polkeminen ei ole luontevaa. Nyrkkisääntönä onkin, että poljinnopeus on kaikkein optimaalisin silloin, kun poljinkierroksia on 70-90 minuutissa. Polkeminen tuntuu helpolta ja pystyy hyvin varautumaan ylämäkiin sekä vaihtamaan vaihteen pienemmälle ennen ylämäen alkua.

Tämä saattaa jo kuulostaa kikkailulta, mutta se tekee pyöräilystä helppoa ja miellyttävää. Matka taittuu mukavasti ja ajamiseen saa mukavan rentouden. Mukavuuteen vaikuttaa myös se, millaiset ilmanpaineet on renkaissa, jos paineet ovat liian alhaalla, pyörä ei rullaa kovin kevyesti eteenpäin. Renkaan reunassa on aina merkintä, millaisia ilmanpaineita sen käyttöön suositellaan. Painemittarilla varustettu pumppu on myös hyvä sijoitus, jos ajaa säännöllisesti.

Aiheeseen liittyvää sisältöä...